Een F*ck it list!

10 dingen voor op je fuck it list!

 

1. Gebruik het woordje ‘f*ck’. Oké, het klinkt misschien niet netjes. Maar het lucht heerlijk op. Het is een verademing. Dus f*c kit, laat lekker los. Loslaten biedt houvast. O, en wacht. Even terug. “het klinkt misschien niet netjes”. Bedoel je dit voor jezelf of voor anderen? Mooi, punt 2!

2. Zet jezelf op plaats 1. Nou denk je misschien: “maar dat doe ik al”. Maar hoe vaak loop jij de gaten van collega’s niet dicht, ga je sociaal wenselijk naar elke borrel of verjaardag of spreek je af met familie en vrienden wanneer het hen uitkomt? Of verpak je je woorden zorgvuldig omdat je rekening houdt met de ander. Je nuanceert je 180 graden omdat de ander niet met je mening gaan omgaan. F*ck it, zet je zelf op 1.

3. Ga eens offline. Die smartphone is geweldig. Het sleept je door de dag – of nacht – en maakt de meest saaie momenten weer leuk. Maar gooi dat ding ook eens aan de kant. Mooie momenten zijn niet te retweeten. Vanuit de trein naar seksende koeien kijken is geweldig - en dat mis je als je als een zombie naar je scherm kijkt. En foto’s van je bord met eten, hoe vaak ga je die nou echt terugkijken? Ruik, proef en beleef gewoon. Het echte leven is niet te snapchatten.

4. Eet na je BigTasty nog een ijsje. O, je houdt niet van ijs? Nou ja, wat we bedoelen te zeggen is dat je prima nog iets kunt bestellen na een enorme maaltijd. Ga geen calorieën tellen,  maar ga genieten. Komt het echt op dat ene ijsje – of extra BigTasty (huh? Extra BigTasty, really)? - aan? Nou ja, laat maar? Precies, f*ck it. Geniet.

5. F*ck je bucket list. Nou ja, een bucket list is natuurlijk geweldig. Maar hoe realistisch is het om een wereldreis te maken, naar de Malediven te gaan of (klein)kinderen te wensen. Houdt het klein en bij jezelf en ga geen onnozele doelen opstellen. Dat levert alleen maar stress op.

6. Laat niet over je heen lopen. Los van dat dit zeer doet, is het ook niet handig. Mensen moeten met je dealen zoals je bent en de meningen zijn altijd verdeeld – eentje voor jou en eentje voor mij – maar dat betekent niet dat je maar alles hoeft te pikken.

7. Trek die fles wijn open op maandag. Moraal: laat je niet teveel leiden door “dat hoort niet” of “dat kan toch niet”. Alles kan. Dus geniet zoals je wilt en f*ck it.

8. Fuck sparen. Spaar mooie momenten en spaar moeite, meer niet. Geld is handig, maar word je er echt gelukkig van? Geniet van reizen, eten, shoppen en leuke dingen doen. Of stomme dingen, dat mag ook. Heb je acuut geld nodig, dan heb je vast familie of vrienden of een bank die je wilt helpen. Iedereen kan je aan geld helpen, maar vrijwel niemand kan je aan geluk en mooie herinneringen helpen. Die moet je zelf maken.  

9. F*ck die blauwe vinkjes! “waarom antwoord je niet? Je hebt mijn appjes toch gelezen”. Okdoei, jij doet niet meer mee.

10. Zeg die saaie verjaardagen af! Je hebt geen zin, moet nog een cadeau regelen, kent niemand en gaat op de WC je social media maar even checken. Zonde van de tijd en energie. Blijf lekker thuis, f*ck it!

 11. Fuck regels. Een top 10 kan dus ook uit 11 bestaan. 

 Wil je een gesigneerd exemplaar: voor jezelf of voor de ene vriend of vriendin die ook nodig een f*ck it list nodig heeft? Mail dan naar info@jacobenhaver.com - of via het contactformulier - en we maken er samen iets moois van!